Nieuw in Nederland

NRC Fotospecial 2023

Voor de traditionele fotobijlage aan het eind van het jaar vroeg de beeldredactie van NRC elf fotografen het thema ‘Nieuw in Nederland’ te verbeelden. ‘Nieuw’ – nu nog sneller, mooier, warmer, lekkerder, hipper, energiezuiniger – is de permanente prikkel van de consument. Maar niet alles wat nieuw lijkt is het ook.  Veel nieuwe dingen waren er misschien al , maar we hebben gewoon niet goed genoeg gekeken. Zie de nieuwgevonden vlinders, muggen en wespen op Bonaire. Of het bescheiden madeliefje, zo alomtegenwoordig dat het bijna onzichtbaar is, maar nu uitgeroepen tot Nederlands nationale bloem.

Veel nieuws is niet nieuw en spontaan, maar bouwt voort op wat er al was. Zie de nieuwe bosaanplant langs de Oude Rijn in de provincie Utrecht, of het hockeyveld van een nieuwe kunstvezel in Weesp dat je niet meer met water hoeft te besproeien, of de nachttrein naar Berlijn – terug van weggeweest.

Nederland kan zelf ook iets nieuws zijn. Voor Yamen Murhij, gevlucht uit Syrië, bijvoorbeeld. Hoewel de nieuwigheid er een beetje afging terwijl hij twee jaar lang van azc naar azc werd doorgegeven. Maar in de vroege ochtend van 25 december werd hij met zijn vrouw en dochter herenigd en begon zijn leven opnieuw.

Foto’s: Peter Lipton, Fotografie Mona van den Berg, Nick Somers, Olivier Middendorp, Dieuwertje Bravenboer, Merlin Daleman, Elspeth Diederix, Saskia van den Boom, Daniel Niessen, Folkert Koelewijn. Teksten: Hans Steketee.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *